Suurin niistä on itsekkyys

Olen tällä viikolla tarkastellut suomalaisperheitä koskevia tilastoja. Maassamme on 1,5 miljoonaa perhettä. 950 000 paria elää avioliitossa. 530 000 liitossa ei ole lapsia kun taas avioliiton varaan rakentuvia lapsiperheitä on 420 000. Avopareja on 340 000, joista 120 000:ssa on lapsia. Rekisteröityjä parisuhteita on 2600.

Eniten itseäni kiinnostaa avioeroissa muutamassa vuodessa tapahtunut muutos. Maassamme solmittiin pitkään vuosittain 27 000 avioliittoa. 13 000 päättyi eroon. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 25 000 ja 14 000. Maaginen puolet liitoista päättyy eroon -raja siis ylittyi. Riski on ollut melkein kaikkien parisuhdetta yrittävien tiedossa: meillä on fifty-fifty mahdollisuudet onnistua.

Usein onnelle voi itse tehdä jotain, aina ei. Tämän kesän avioliittoleirejä suunnitellessamme pohdimme työryhmänä, mistä vertaisryhmissä useimmiten suhdetta hiertävänä tekijänä puhutaan. Päädyimme, että itsekkyydestä.

Miten se arjessa ilmenee? Muutama vuosi sitten ilmestyneessä elokuvassa kerrottiin parikymmentä asiaa, joilla parisuhteen voi tuhota. Kokosin alle kuuden kohdan luettelon, jolla tehdä sama asia:

  1. Osoita ajankäyttövalinnoillasi, että muut ihmiset ovat sinulle puolisoa tärkeämpiä. Aseta heidän hyvinvointinsa hänen edelleen: anna auliisti aikaa työkavereillesi, omille ystävillesi ja harrastuksillesi. Ole kotiin palatessasi poissaoleva ja passiivinen.
  2. Puhu tuntemillesi ihmisille kauniisti ja ystävällisesti, mutta puolisollesi murahdellen, pienistä asioista loukkaantuen ja mököttäen. Tiedä aina hänen puolestaan mitä hän kulloinkin ajattelee, äläkä yritä kuunnella häntä.
  3. Kerro itseäsi innostavat tai huolestuttavat asiat ystävillesi. Ole avoimen närkästynyt kumppanillesi siitä, jos hän toivoisi saada kuulla niistä muita ennen. Mitäs on niin mustasukkainen!
  4. Älä kuuntele, mitä puolisosi odottaa suhteeltanne. Tee jääräpäisesti hänelle asioita, joita itse kaipaisit, vaikka hän on monta kertaa esittänyt muita toiveita.
  5. Kun puolisosi esittää sinulle seksiä koskevia toiveita, pidä niitä typerinä. Tuhahda halveksuvasti ja käännä mielenosoituksellisesti kylkeä. Katso sen sijaan muita ihmisiä intensiivisesti ja iloisesti. Pura päällimmäiset seksitarpeet omaan tumppuun.
  6. Älä suostu kasvamaan ihmisenä: ajattele itseäsi ja omia tarpeitasi – puoliso hoitakoon oman tonttinsa. Älä tule hänen esittämissään toiveissa vastaan, vaan aseta omat intohimosi muiden perheenjäsenten asioiden edelle. Elä yhteisessä kodissa kuin sinkku.

 

Olen tuuminut pariuhdekriisin työstämistä toimivaksi parisuhteeksi väitöskirjaksi asti. Yhdessä sittenkin – Kokemukset erokriisistä, vertaistuesta ja muutoksesta parisuhteessa julkaistiin Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisusarjassa vuonna 2012. Olen kirjoittanut myös Paremman avioliiton rakkauspankki -kirjan, josta löytyy nimensä mukaisesti talletusohjeita rakkauden säästöpossuun. Järjestän työkseni parisuhdetapahtumia Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtajana.

Rakkaudenroihu.fi

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

> Blogin etusivulle

> Parisuhteenpalikat.fi-etusivulle

Top